Foto zon

Zonsop- of ondergang !

Ieder fotograaf weet dat mooi licht kan resulteren in een mooie foto en ook dat het mooiste licht te vinden is bij zonsopgang of zonsondergang.
Het is daarom ook belangrijk om een leuke locatie te vinden waarbij je meerdere foto's kan nemen vanuit verschillende standpunten van eenzelfde onderwerp. Of zelfs een compositie bepalen vanuit verschillende standpunten ten opzichte van de zon. Kijk daarom nooit alleen voor je richting zonsondergang, maar ook eens achter je. De mooie gouden gloed kan een verrassend plaatje vormen op het landschap.

foto paaltjes

Het is natuurlijk het beste om de scouting van je locatie niet tot de laatste minuut uit te stellen. Je wil toch mooi op tijd zijn om het ultieme moment vast te leggen.
Het is daarom een leuk karweitje om te doen gedurende de middaguren, wanneer de zon toch te fel is om een leuke foto te nemen.
Neem daarvoor niet te veel fotospullen mee. Enkel een fototoestel kan voldoende zijn om snel even een compositie uit te proberen en zo een beetje je standpunt te bepalen.
Uiteraard kan dat er heel anders uit gaan zien als je ter plekke komt tijdens de zonsopgang of zonsondergang, maar zo heb je wel al een idee en loop je minder risico het ultieme moment te missen.

Mooie plekjes om te oefenen kan je zelf uitzoeken en zijn het makkelijkst te vinden in je eigen omgeving. Wil je het iets verder gaan zoeken, dan is het internet natuurlijk een onuitputtelijke bron van informatie en inspiratie.

Het mooie van de zon is, dat ze opkomt in het oosten en ondergaat in het westen. Maar dat is ook het enige waar je zeker van kan zijn. Het feit of de opkomst of ondergang mooi zal zijn of niet, berust een beetje op geluk.
Het vooraf even bekijken hoe het weer zal zijn is daarom niet geheel onbelangrijk.

foto zwin

Gelukkig bestaan daar apps voor. Een app die ik vrij veel gebruik om de weersomstandigheden te bekijken is Storm (https://www.wunderground.com/micro/storm/). Deze app heeft al meerdere malen zijn betrouwbaarheid bewezen en geeft het weersverloop per uur weer. Ik hou er wel van als er iets van bewolking aanwezig is om de mooie kleurenreflecties in verschillende graderingen weer te geven. En je weet sowieso dat je niet om 5u je bed uit moet als er regen is afgegeven.
Natuurlijk zijn er ook de gewone weersvoorspellingen op tv of op internet, of is er buienradar. Ik ga regelmatig vergelijken tussen Storm en de gewone weersvoorspellingen.

Een andere voorbereiding die handig kan zijn is om even van te voren te checken hoe het zit met de stand van die opgaande of ondergaande zon ten opzichte van je gekozen locatie.
Een kompas kan daarbij handig zijn, maar ook daar bestaan apps voor.
Een veel gebruikte app door fotografen is The photographer's ephemeris. Recent heb ik echter PhotoPills (http://www.photopills.com/ ) ontdekt en persoonlijk vind ik deze iets makkelijker werken en geeft deze app me meer info. Maar beiden zijn geweldige apps om wat extra info te krijgen over de positie van de zon op je gekozen locatie, maar ook over het uur van opgang en ondergang.

foto golven

Als je je van te voren een beetje voorbereid, heeft je foto uitje meer kans op slagen en zullen de genomen foto's sneller een glimlach op je gezicht toveren dan wanneer je alleen op goed geluk op stap gaat.