foto hoge venen

Witbalans !

De juiste witbalans van je camera instellen is iets wat veel fotografen niet eens gebruiken. Ze gebruiken meestal gewoon de automatische stand.
Het is nochtans een onderschatte instelling op je toestel.

Ik weet het, je zal me vertellen dat je dat, indien je in RAW schiet, digitaal kan aanpassen, maar geloof me, dat geeft niet hetzelfde resultaat. Waarom niet gelijk de juiste instelling gebruiken, aanpassen kan dan inderdaad eventueel nog digitaal.

De reden waarom we de witbalans aanpassen is om de kleuren in je foto zo accuraat mogelijk weer te geven. 
Hebben we niet allemaal al eens gezien, dat we wanneer we onze foto's nakijken, dat ze te blauw, te oranje, te geel, ....... zijn ?
Verschillende lichtomstandigheden geven een andere kleur of temperatuur, iets wat de camera sensor makkelijk oppakt. Dat varieert van de zeer koele kleur van blauw (fel blauwe lucht) tot de zeer warme kleur van oranje (zonsop of ondergang).

De meeste toestellen kennen oa. de volgende presets :

witbalans instellingen

Van boven naar onder : Automatisch, gloeilamp, Tl licht, zonnig, Flitslicht, bewolkt, schaduw, Kelvin waarde en eigen instelling.

Bij iedere instelling heb ik een foto geplaatst. De foto is op steeds dezelfde plaats genomen, enkel de witbalans is iedere keer verandert. Verder zijn er geen bewerkingen aan de foto gedaan.

- Auto. Het woord zegt het zelf, de camera zal zich zo goed mogelijk aanpassen aan de lichtomstandigheden. Meestal geeft dat wel een bevredigend resultaat, maar vaak is het beter om eens een van de andere instellingen te proberen om een beter resultaat te bekomen. De camera kan er ook wel eens naast zitten.

witbalans instelling

- Schaduw. Deze instelling helpt je om je foto's wat op te warmen wanneer je schaduw volle omstandigheden fotografeert.

witbalans instelling

- Daglicht/zonnig. Geeft een koelere look aan je foto en is eigenlijk vrij "normale" instelling die vaak niet zo heel veel zal afwijken van de "auto" stand.

witbalans instelling

- TL of fluo : Deze instelling compenseert het zeer koele licht van oa sterk fluorescerende lampen (TL)

witbalans instelling

- Bewolkt : Hiermee ga je je foto echt lekker opwarmen. Ideaal voor zonsopgangen en zonsondergangen.

witbalans instelling

- Flits : Een camera flits is heel erg koel van temperatuur. Met deze instelling compenseer je dat een beetje.

witbalans instelling

- Tungsten of gloeilamp : Dit wordt meestal aangeduid met het lampje en is ideaal om binnenhuis te schieten onder niet zo mooi ideaal licht.

witbalans instelling

- Kelvin : Hierbij kan je zelf de kleurtemperatuur in gaan stellen aan de hand van de Kelvin waarde. Het is vrij eenvoudig, hoe lager het Kelvin getal, hoe koeler de foto en hoger het getal, hoe warmer de foto. Daar mee spelen kan soms tot verrassende resultaten leiden.

witbalans instelling

Lage Kelvin waarde

witbalans instelling

Hoge Kelvin waarde

Dan is er nog de manuele methode met behulp van een grijs of wit kaart. Je vertelt je toestel dan letterlijk wat wit is. De manier waarop je dit instelt is vrij eenvoudig. Het verschilt van merk tot merk, maar eens je het even opzoekt in je manual zal je zien dat het zo gebeurd is.
Eens de camera weet wat echt wit of grijs is in een bepaalde lichtomstandigheid zal hij dat gebruiken als referentiepunt om de kleuren in je foto te bepalen.

Uiteraard is de kleurtemperatuur van een foto een kwestie van persoonlijke smaak. De een heeft zijn foto's liever wat koeler, de ander heeft ze liever wat warmer. Al met al is het best wel even interessant om daar even mee te gaan experimenteren en te zien wat het verschil in instellingen geeft