foto staalkabels in de branding

Een waarheid als een koe !

Fotografie is tegenwoordig een hype en veel toegankelijker geworden dan enkele jaren geleden. Dslr's zijn een stuk goedkoper geworden en bieden ongelofelijke mogelijkheden.

Het is echter niet eenvoudiger geworden en er zijn toch een aantal dingen waar best even rekening mee wordt gehouden voor je beslist je carriere een draai te geven en je compleet aan de fotografie te wenden.

1- Meer en duurder materiaal maken je geen betere fotograaf !

Vaak hoor ik de opmerking tijdens workshops dat het geen wonder is dat mijn foto's er goed uitzien met het materiaal dat ik tot mijn beschikking heb.
Ik zeg dan altijd dat het niet het materiaal is dat een foto maakt, maar de persoon achter de camera. Die bepaalt zijn compositie en stelt zijn toestel zo in zodat zijn plaatje tevoorschijn komt zoals hij of zij het voor ogen hadden.

Tuurlijk ben ik gek van camera's, lenzen, statieven en andere gadgets. Het is altijd spannend om nieuw materiaal uit te proberen en het tot uitersten te drijven, maar het is niet meer dan een hulp om hetgeen vast te leggen wat ik voor ogen heb. Het vinden van de locatie en het zien van de foto moet je nog altijd zelf doen.

Natuurlijk eisen sommige vormen van fotografie specifiek materiaal. Het is nu eenmaal lastig om vogeltjes te fotograferen met een 50mm lens, maar heel vaak kom je een eind als je wat fantasie gaat gebruiken en goed kijkt.
Vraag je daarom altijd af of de aanschaf van een duurdere camera en een nieuwe lens wel echt nodig is. Probeer die plaat te maken met het materiaal dat je hebt en je zal vaak verwonderd zijn van hetgeen je kan verwezenlijken als je je tijd neemt om te experimenteren met standpunten en instellingen.

foto graspieper

Meer en zwaarder materiaal kan je ook beperken in je creativiteit. Heel vaak neem ik slechts 1 body-lens combinatie mee en moet dan daarmee mijn "plan trekken". En heel vaak levert het mij verwonderlijk mooie plaatjes op. Ik kan me makkelijker verplaatsen, zit niet te tobben over welke lens ik zou gebruiken en hoef me ook geen zorgen te maken over mijn spullen die honderd meter verder staan en voetjes zouden kunnen krijgen of die ik misschien zou kunnen vergeten.

2- Het is echt geen gave !

Fotograferen kan en moet je leren. Dat gebeurt met vallen en opstaan en vooral veel oefenen en experimenteren.
Ik krijg vaak lovende kritieken op mijn foto's en daar ben ik altijd heel blij mee uiteraard. De opmerking die dan vaak volgt is dat het echt wel een gave moet zijn. waarop ik dan meestal antwoord dat het meer een overgave is.
Het liefst zou ik dan willen vertellen dat het toch een een hoop werk was om tot die plaat te komen. Het heeft jaren van oefenen en proberen gekost, vele vroege morgens, vele late avonden en vele kilometers reizen. Uren van opzoekwerk, vele duizenden slechte foto's en teleurstellingen. Het bekomen van die foto is echt geen gave geweest, het was een overgave.
Het verkrijgen van die foto is een traject van vallen en opstaan geweest en vooral van doorzetten.

3- Geduld, geduld en nog meer geduld !

Oh ja, ik ben al op plaatsen aangekomen waar alles onmiddellijk meezat. Mooie locatie, mooi licht of net dat ene vogeltje dat op de juiste plek ging zitten en daar een tijdje ging zitten poseren.
Die momenten zijn echter heel erg zeldzaam geweest. Meestal is het een kwestie van wachten, wachten en meer wachten. Meestal is het een kwestie van terug gaan, nog eens terug gaan en meer terug gaan tot het geheel op zijn plaats valt.

De beste en mooiste foto's vergen tijd en moeite en vooral veel geduld !

4- Er is niks verkeerd aan om een amateur te zijn !

Het feit dat je een amateur bent wil niet zeggen dat je daarom minder talent hebt dan een beroeps. Integendeel !

Als beroeps moet je je centen verdienen en heel vaak fotografeer je met dit doel voor ogen. Ook zit je vaak als pro voor de pc, je moet administratie doen, ideeën verzamelen, opzoekwerk doen, ..... .
Terwijl je als amateur en hobbyist anders naar je beeld kijkt. Je gaat op pad zonder vooroordelen in je hoofd en kan gerust met je gedachten op nul opgaan in het creëren van je foto.

Ook is het vaak zo dat een pro zich niet het nieuwste en beste materiaal kan veroorloven. We hebben geen extra dagtaak dat er voor zorgt dat er iedere maand een vast bedrag op onze rekening komt. Uit ons fotowerk moet ook de huur of hypotheek betaald worden, moet er ook eten op tafel komen, moeten er software licenties betaald worden, reiskosten vergoed worden, ...., en ja tenslotte materiaal aangeschaft worden om ons werk te doen.
Die reis naar die mooie locaties zijn dan ook geen vakanties, maar gewoon werk. Het is gewoon een voorbereiding om tot een leuke en interessante workshop te komen, of om net die ene geweldige foto te maken die een klant van je eist.

dus ja, amateur zijn is best leuk en daar is helemaal niets mis mee.

foto opaalkust


5- Bewerkings software is een hulpmiddel, niet DE oplossing !

Er wordt me vaak verteld, dat het geen wonder is dat die ene foto er geweldig uitziet. Ik beschik namelijk over de nieuwste Lightroom versie en heb ook nog eens de laatste Photosoep. Daar kan je elke foto geweldig mee maken.

Geloof me ! Een foto dient al van in het begin goed gemaakt te zijn. Van een waardeloze plaat maak je met alle mogelijke software ter wereld echt geen geweldige foto.
Tuurlijk bewerk ik mijn foto's. Waarom zouik de mogelijkheden en bestaande techniek niet gebruiken. Het is nu eenmaal zo dat geen enkele foto die gepubliceerd wordt niet bewerkt is. Dat gebeurde ook al in het analoge tijdperk in de beruchte donkere kamers.
Maar, zonder goed begin, breng je het niet tot een goed eind.

En ook dat is een leerproces. Je maakt ook niet zomaar van een goede foto een geweldige plaat door gewoon Lightroom te openen en zo maar wat te gaan schuiven. Daar zijn opleidingen voor gevolgd, er is mee geëxperimenteerd en er zijn fouten gemaakt. Uit die fouten is dan weer geleerd en iedere keer wordt er weer iets nieuws geleerd.

 

Fotografie is leuk, het is een kunstvorm waarbij je je creativiteit kan uitleven. Het draait allemaal om de aanloop tot juist die geweldige foto. Probeer, experimenteer. En is het resultaat nog niet zoals je had verwacht, probeer en experimenteer meer. Zet niet teveel druk op jezelf, maar geniet van het creatie proces en laat niet meteen je hoofd hangen als het niet onmiddellijk lukt.
Als je uiteindelijk zelf tevreden bent met je foto en je vindt deze foto mooi, dan is die foto geslaagd. Om het even wat anderen er van denken.

Succes