foto lepelaars

Vogeltjes fotograferen !

Heel wat fotografen willen graag wel eens vogeltjes op de gevoelige geheugenkaart vastleggen.
Niet altijd eenvoudig, ze vliegen weg, of ze ze zitten aan de verkeerde kant van de boom en je krijgt ze gewoonweg niet scherp in beeld.

Vogelhutten zijn heel populair tegenwoordig en je kan er fantastische resultaten halen, maar ook hier geldt dat enige oefening tot betere resultaten kan leiden. Aan de huur van een vogelhut hangt ook een prijskaartje, dus als je nog niet helemaal zeker bent van jezelf en je komt thuis met tegenvallende resultaten, is dat niet alleen zonde van die euro's, maar kan het ook desillusionerend werken.

Hoe kan je nu makkelijk oefenen ? Heel eenvoudig, wat is er makkelijker dan je eigen tuin ?
De winter komt er aan en de tijd voor het bijvoederen van tuinvogels is aangebroken !

Ik hoor je nu natuurlijk zeggen dat zo'n voederplateau of huisje niet echt een mooie setting is. Uiteraard, maar wat houdt er je tegen om een eigen kleine setting te maken. Met een boomstronk en wat takken die je uit het bos haalt cre‘er je een plekje wat er al een stuk aantrekkelijker uitziet dan een gekocht voederhuisje. Het is ook makkelijker om het voer dat je strooit uit het zicht van de camera weg te steken.
Tenslotte moet je nog een schuilplaats bouwen waar je jezelf een beetje kan verstoppen. Er zijn allerhande schuiltentjes op de markt. Ik zelf heb een kleintje en een iets grotere, die ik naargelang de omstandigheden kan inzetten. Als je even googelt kom je ze van allerhande leveranciers tegen. Een heel goed uitgedacht concept zijn de tentjes die Han Bouwmeester levert bijvoorbeeld.

http://www.hanbouwmeester.nl/nederlands/winkel/toebehoren/hbn-schuiltent-nieuw.html

foto schuiltent

Maar je kan ook makkelijk zelf iets in elkaar steken met een paar paaltjes en een camouflagedoek dat je zo ongeveer bij iedere stock americain kan kopen voor een appel en een ei.

foto camouflagedoek

Je bepaalt een beetje de beste positie tov de zon en stelt je spullen op.

Je zal uiteraard de vogeltjes even tijd moeten geven om aan de setting te wennen, maar gewoon blijven voederen en op een gegeven moment zal je er van versteld staan hoeveel vogels er gebruik komen maken van je voederplaats.

Op een gegeven moment ga je vroeg in je tentje of in je zelf gefabriceerd schuilhokje zitten en moet je geduld oefenen, maar eens de vogeltjes tevoorschijn komen kan je rustig oefenen en verschillende camera instellingen proberen. Je zal ook snel merken dat veel vogels steeds naar dezelfde plek terugkeren vooraleer ze aanvallen op het voer. Dat is je kans !

foto pimpelmees foto heggenmus

Als je je opstelling een beetje doordacht maakt heb je echt geen megatoeter van 600mm nodig, maar kom je al een heel eind met een 300mm lens. Naargelang de lichtomstandigheden probeer je uiteraard je iso waarde zo laag mogelijk te houden, maar probeer je snelheid wel zo hoog mogelijk te houden. Gebruik je een 300mm lens dan dien je te proberen op minstens op 1/300ste sec te schieten, met een 200mm lens op 1/200 sec. Snelheid is belangrijk !
Als diafragma begin ik vaak met f:8, maar je kan je diafragma ook gerust nog een stop of 2 stops opengooien om je snelheid wat op te voeren. Dat gaat wel ten koste van je scherptediepte. Zet je AF op continu en probeer !
Schiet ook niet 1 foto tegelijk, maar een burst van 5 of 6. Dat verhoogt je kans op de ultieme scherpe foto.

Een ander alternatief is met de auto op stap gaan. Een betere schuilhut dan je eigen auto is er gewoon niet, want hij is makkelijk verplaatsbaar.
Je moet gewoon even weten waar je bepaalde vogeltjes kan vinden en dan die bewuste polder of bosweg in rijden. 
Je raampje open, rijstzak er op en camera op schoot, schietensklaar. Op een rustig tempo rij je dan langs de weidepaaltjes en vaak kan je al van ver zien als er een vogeltje op een paaltje of op de draad zit. Bij voorzichtig naderen heb je dan een goede kans om een leuke foto te maken.
Reeds verschillende keren heb ik zo mensen versteld doen staan van de verscheidenheid in vogeltjes die je op een morgen of avond schiet.
Vergeet niet als je gaat fotograferen om je motor uit zetten. Het draaien van de motor veroorzaakt namelijk ongewenste trillingen.

foto gele kwikstaart foto blauwborst

Heb je dan voldoende geoefend en begin je tevreden te geraken over je resultaten, dan kan je gerust eens een vogelhut gaan afhuren om soms wat meer specialere soorten vast te leggen.
Maar dan ben je al een beetje gewend om je camera instellingen snel en adequaat aan te passen aan een bepaalde situatie en loop je minder kans om met een illusie rijker en 50 euro (of vaak meer) armer thuis te komen !

foto appelvink foto kruisbek

foto velduil