foto strand

Veel voorkomende fouten bij lange sluitertijden ! !

Foto hoge venen

1- Het vergeten afzetten van je stabilisatie

Bij lange sluitertijden gebruik je een statief en stabilisatie werkt net averechts als je een statief gebruikt.  Afzetten die handel dus.

2- Het niet afsluiten van de zoeker.

Licht zoekt gewoon overal zijn weg, ook door je zoeker. Bij langere sluitertijden kan er zo licht op je sensor vallen, waardoor je paarse of blauwe strepen op je foto kan krijgen. Afdekken die zoeker is de boodschap.

3- Je diafragma kleiner maken om sluitertijd te verlengen.

Als je diafragma dicht gaat draaien tot bijv. f/22 krijg je difractie en veel minder scherpte in je foto. Je kan net zoveel scherptediepte krijgen op bijv f/16 of f/11. Draai je liever je ISO naar beneden. Wat ons op de volgende tip brengt.

childs play

4- Een te hoge ISO

Je bent met je filters en je diafragma aan het spelen en vergeet je ISO. Draai deze naar beneden. Niet alleen krijg je minder ruis in je foto, maar ook een langere sluitertijd.

5- Het gebruik van goedkope filters.

Je hebt een toestel van een paar duizend euro en hangt daar een 20 euro filter voor. Of dat nu een ND of een Grad ND is maakt niet uit. Goedkope filters zorgen voor inboeten van kwaliteit van je plaat. Net zo erg is het om geen filters te gebruiken !

6- Het statief !

vaak zie ik camera's op statiefjes gaan die al beginnen beven als de camera nog maar uit de tas komt. Ga voor een degelijk en stevig statief. Beter 1 keer goed investeren dan 3 keer fout. Met een degelijk statief heb je veel minder last van de geringste trillingen, zoals van de wind, die je foto verpesten.

Foto opaalkust