foto zonsondergang Cadzand

Het schoonhouden van je lens !

We merken het allemaal wel eens op een foto. Regendruppels, vuil, gewoon een vieze lens.
Het spreekt vanzelf dat dat de kwaliteit van je foto niet ten goede komt, dus is het heel belangrijk om je lens schoon te houden.

Nu kan je uiteraard een filter op je lens schroeven zoals een UV filter (ben ik absoluut geen voorstander van) of een gewone glasbeschermfilter. Dat beschermt je lens wel tegen beschadigingen, maar ook deze moeten schoongemaakt worden. Het is trouwens ook zo dat zo een filter toch altijd wel wat aan je uiteindelijke beeld doet !

Er zijn een aantal methodes om je lens veilig schoon te maken, zonder dat je ze gaat beschadigen.

Wat ik meestal eerst doe, is even met een blaasbalgje over de lens blazen. Zo verwijder ik eventuele zandkorrels of andere iets hardere vervuiling op de lens die krassen kunnen veroorzaken. Blaas wel eerst even gewoon in de lucht om te vermijden dat je troep die in je blaasbalgje zit op je lens blaast.

foto blaasbalgje

In de meeste camerazaken kan je wel een soort van lensvloeistof kopen, meestal op alcoholbasis. Dat helpt je meestal wel om makkelijk vingerafdrukken of andere vettige troep van je lens te verwijderen.
Breng gewoon een paar druppeltjes aan op een zachte doek en wrijf voorzichtig je lens schoon.
Brillen doekjes zijn ongeveer hetzelfde, met dat verschil dat de vloeistof reeds in het doekje gedrenkt zit.

Ook bestaan er speciale microfiber schoonmaakdoekjes. De meeste zijn gewoon wasbaar, maar zijn tegenwoordig zo goedkoop dat je beter gewoon een nieuw koopt.
Ze zijn meestal heel zacht en vegen makkelijk het vuil van je lens af. Vaak helpt het ook om je lens even te "beademen" van te voor.
Denk er wel aan om je doekje op een propere plaats in je tas te bewaren, je schiet er namelijk niets mee op als je doekje zelf vol troep hangt.

Een borsteltje kan ook soelaas bieden. Het beste schaf je dan een speciale "lenspen" aan. De ene kant bestaat uit een borsteltje, wat in kan schuiven en de andere kant vormt een soort pad, waarmee je lens verder schoon kan maken.

Foto lenspen

Persoonlijk ga ik altijd voor het blaasbalgje en de zachte doek in combinatie met even op de lens ademen. Dat doet het meestal wel voor mij.

Even een extra tip : Gooi een paar zakjes met van die silicagel in je fototas. Ze houden het vocht uit je tas en verhinderen dat je lensaanslag krijgt door dat vocht.  Vergeet ze niet op tijd te vervangen, want ze raken verzadigd en verliezen hun werking.