foto lofoten

5 eenvoudige tips naar scherpere foto's !

Er zijn veel verschillende factoren die de scherpte van je foto kunnen beïnvloeden.
Een van de meest belangrijke elementen daarin is je lens. Een high end prime maakt nu eenmaal scherpere foto’s dan de goedkopere kitlens.
Maar voor je met je zuurverdiende spaarcenten naar de winkel rent, kan je misschien rekening houden met de 5 onderstaande tips.

1- Camerahandling !

Hou je camera op de goeie manier vast ! Je rechterhand houdt de grip stevig vast met je vinger op de sluiterknop. Je linkerhand ondersteund de lens en je houdt de camera zoeker stevig tegen je oog aangedrukt. Druk daarbij je ellebogen stevig tegen je lichaam.
Dit zorgt er voor dat je je toestel stabiel vasthoudt en minder kans hebt op beweging en onscherpte.
Het gebruik van een stevig statief is nog meer aan te raden. Zeker bij langere sluitertijden is het onontbeerlijk. Gebruik daarbij ook een afstandsbediening om je camera te bedienen.

foto juiste houding

2- Gebruik een polarizer !

Polarizers zijn natuurlijk gekend om blauwe luchten donkerder te maken en reflecties weg te werken. Maar in heiige situaties helpt een polarizer je ook door die heiige lucht heen te komen !
Heiigheid zorgt voor een verzachtend effect op je scherpte, het elimineren van die heiigheid zorgt dus voor meer scherpte. Aarzel daarom niet om je polarizer op je lens te zetten. Een polarizer is bij landschap fotografie sowieso een must !

foto polarizer

3- Gebruik de “sweet spot” van je lens !

De meeste lenzen zij op hun scherpst als ze 2 a 3 stops teruggeschroefd worden van hun maximum diafragma. Zelfs als het voor redenen om scherptediepte niet mogelijk is om zo ver terug te schroeven zal 1/3 of 2/3 stops terugdraaien scherpere beelden opleveren.
Om dezelfde reden is het beter om ook een paar stops terug te draaien van je minimum diafragma. Een foto genomen op f/16 zal scherpere beelden opleveren dan een foto genomen op f/22. Dit door diffractie (afbuiging) van het licht op je sensor. Vooral bij kleinere diafragma’s valt dat op en zorgt voor “zachtere” focus. Een landschapsfoto kan net zo goed van voor tot achter scherp zijn als deze genomen wordt op f/16 of f/11 dan wanneer je hem schiet op f/22. De details in je plaat zullen op f/16 veel scherper over komen.

4- Selecteer het juiste AF punt !

Veel mensen in mijn workshops kiezen voor hun centraal AF punt. Ze kiezen een focuspunt in hun landschap en gaan dan hun compositie bepalen door hun camera te herpositioneren.
Ondanks het feit dat dat vrij eenvoudig is om te doen, resulteert het vaak in minder scherpe foto’s.
Het valt vooral op bij grotere diafragma’s. het heet focus schifting.
Bij kleinere openingen valt het minder op, maar hedendaagse toestellen hebben de mogelijkheid om je scherpstelpunt op zo veel posities te plaatsen. Dus waarom zou je die mogelijkheid niet gebruiken !
Bepaal je compositie en stel scherp op het punt het dichtst bij hetgeen je scherp wil hebben. Dat verhinderd focus schifting en zorgt er voor dat je foto precies scherp is waar jij hem scherp wou hebben.

foto AF punten

5- Bij gebruik van een zoom, stel scherp bij de brandpuntafstand die je wenst te gebruiken.

Vaak wordt er een compositie bepaald, scherpgesteld op een punt in je compositie en daarna nog wat bij of terug gezoomd. Doe dat niet ! Je scherpstelling zal niet meer dezelfde zijn, ze zal verlopen !
Bepaal daarom eerst je gewenste brandpuntafstand, stel scherp op de gewenste plaats en schiet je foto. Zo voorkom je onscherpte op plaatsen waar je je foto net scherp wou hebben.

Uiteraard zijn er nog veel meer factoren die je scherpte kunnen beïnvloeden. Maar deze 5 basis tips kunnen je al een flink eind op weg helpen om tot scherpere foto’s te komen !

Succes.