panorama breskens

Polarisatiefilter !

foto polarisatie effect

Een polarisatiefilter is eigenlijk wel een "must have" voor iedere fotograaf, maar wat doet dit filter nu precies en hoe gebruik je het best ?

De belangrijkste eigenschappen van een polarisatiefilter zijn toch wel :
- Het voorkomen van reflecties.
- Het mooier maken van de wolken in de lucht.
- Het zorgt voor meer verzadiging en contrast in de kleuren.
- Het maakt water en ramen doorzichtig.

Tegenwoordig worden veel filtereffecten vervangen door digitale nabewerking in lightroom of photosoep ( :-) ), echter het effect van een polarisatiefilter is echt niet na te bootsen.

Een polarisatiefilter is een schroef filter, dat wil zeggen dat deze moet aangepast zijn aan de diameter van je lens. De filtermaat van je objectief staat meestal vermeld op de voorkant.

polarizers

Polarizers zijn verkrijgbaar van verschillende merken, maar ook in verschillende uitvoeringen. Voor groothoek lenzen bestaan er namelijk "slim-line" uitvoeringen. Deze hebben een dunnere rand die vignettering aan de rand van je foto vermijdt.

Het is een beetje een rare filter, hij werkt namelijk niet altijd of niet volledig. Heb je de zon in de rug, dan krijg je bijvoorbeeld weinig tot geen verandering in de kleuren. Het licht moet eigenlijk van de zijkant komen, waarbij het effect het grootst is als de zon in een hoek van 90 graden staat.
Bij het wegnemen van reflecties in het water daarentegen, maakt dat niks uit !

Hoe gebruik je de polarizer nu het best ? Wel, heel eenvoudig.
Je schroeft het filter op je objectief en je zet bij voorkeur je camera op een statief. Je verliest namelijk wat aan lichtsterkte, toch snel 1 a 2 stops.
Je kijkt door je zoeker en gaat aan de voorste ring van het filter draaien. Zo zie je snel de verandering in je compositie. Het blauw in de lucht wordt donkerder, groen wordt groener en reflecties verdwijnen. Draai je verder, dan zal je het effect weer zien verdwijnen, je kunt zo dus zelf de gewenste effect hoeveelheid bepalen.

foto zonder polarizer

Zonder Polarizer

foto met polarizer

Met polarizer

Let wel op dat je tijdens het verdraaien van het filter niet de brandpuntafstand of de scherpstelling van je objectief niet verdraait !

Een klein bijkomend voordeeltje van een polarisatiefilter is dat je bij het fotograferen van snelstromend water vaak genoeg hebt aan je polarizer om een "zijde" effect te creeëren en tegelijkertijd reflectie weg te werken en de kleuren iets meer te verzadigen. Uiteraard hangt dat af van de omstandigheden. Bij helder weer zal je ook nog een grijsfilter nodig hebben.
Hou er dan wel even rekening mee dat je je polarisatiefilter als laatste opschroeft omdat je deze moet kunnen draaien om het gewenste effect te bekomen.

Nog even dit tenslotte. Polarisatiefilters maken het blauw in de lucht feller en donkerder waardoor een foto vaak een koeler effect krijgt. Zoiets valt natuurlijk digitaal aan te passen, maar zo heeft Lee, een gerenommeerd filtermerk, bijvoorbeeld een landscape polarizer die een voor een warmer effect zorgt. Uiteraard is dat een kwestie van persoonlijke smaak !

Veel succes en oefenen maar :-)