foto kids play

ND verloopfilter !

foto filter

Veel mensen gebruiken filters, vooral polarisatiefilters en ND filters zijn populair bij landschapsfotografen. De eerste om ongewenste reflecties weg te nemen en kleuren door te drukken, de tweede om lange sluitertijden te creëren.

Echter bestaan er ook ND verloop filters die je kunnen helpen om een betere foto te maken.

Wat is nu precies een ND verloop filter ? Wel, heel eenvoudig. Het is een rechthoekig optisch correct stuk kunststof of glas met een verloop van donker naar licht. De ND staat voor "neutral density" omdat de filter geen enkel kleurverschil of kleurzweem op je foto teweegbrengt. Iets wat niet altijd het geval is bij de goedkope filtermerken, maar de grote jongens op de markt (Lee, Singh-Ray, .....) leveren perfect optische filters.

De bedoeling van een ND verloop filter is licht tegen te houden in dat gedeelte van je compositie (meestal de lucht) dat anders overbelicht zou kunnen raken.
Er kan namelijk (bij landschappen) een flink verschil in licht zijn tussen je voorgrond en de lucht. Reeds vanaf een 2 stops verschil heb je al een ND grad filter nodig om een evenwicht te creëren tussen je voorgrond en lucht. De filter zorgt er niet alleen voor dat beiden mooi uitgelicht worden, maar geeft ook een mooi en dynamisch effect in je foto.

Er zijn 2 types ND verloop filters, namelijk hard grad en soft grad.
De hard grad filter heeft een duidelijk afgelijnd verschil tussen het donkere en lichte gedeelte, terwijl de soft grad geleidelijk overgaat van donker naar licht.
De hard grad wordt dan ook meestal gebruikt wanneer er een duidelijke afscheiding is tussen voorgrond en achtergrond (bijv strand en zee, landschappen met een zo goed als vlakke horizon).
De soft grad daarentegen wordt ingezet waar er geen duidelijk afgeleide horizon is (bijv bos)

foto verloopfilters

De verloop filters zijn er uiteraard ook in verschillende sterktes. Naargelang het lichtverschil (de dynamiek) in je compositie ga je een minder of meer sterke filter gebruiken.
Je vindt de filters bijv in 0,3 of 1 stop, 0,6 of 2 stops en 0,9 of 3 stops. (er zijn ook nog tussensterktes zoals 0,45 en 0,75).
Bij sommige systemen (schuiffilters) kan je ze ook gaan stacken, als je bijvoorbeeld denkt 4 stops nodig te hebben.

foto verloopfilters

Ik zou sowieso geen opschroeffilters aan raden, omdat je met opschroef systemen geen controle over je compositie hebt !

foto Lee systeem

Hoe gebruik je nu best een ND verloop filter ?
Het is vrij eenvoudig en iedere fotograaf zal zo wel een beetje een eigen manier van werken hebben, maar wat over het algemeen vrij goed werkt als je met filters begint, is het volgende.

- Eens je toestel op statief staat en je hebt je compositie bepaalt, neem een meting van het licht van de voorgrond. Zet je toestel daarvoor op manueel, richt het naar beneden zodat het volledig op de voorgrond gericht staat en meet.
- Doe hetzelfde met de lucht of horizon.
- Bekijk het verschil in licht en bepaal hoeveel stops je nodig hebt om dat verschil te compenseren. Probeer sowieso binnen 1 stop verschil te blijven.
- Eens je de juiste filter te pakken hebt, schuif hem in de filterhouder en bepaal de plaats van je filter in je compositie. Zorg uiteraard wel dat je scheidingslijn mooi recht loop met je mooie rechte horizon.
- Belicht nu je voorgrond en maak je foto.
- Check je foto en kijk of alles mooi belicht is en neem indien nodig nog een foto.

Onderstaande foto's geven het verschil weer tussen het gebuik van een filter en zonder filter. Er is verder niks aan de foto's gedaan, ze komen zo uit de camera. En eigenlijk hadden deze foto's best nog wel een stop meer mogen hebben !

foto zonder ND verloop

Zonder ND verloop

foto met ND verloop

Met ND verloop

Meer is het niet ! Uiteraard vergt het zoals met zoveel in de fotografie wat oefening, maar oefening baart kunst.
Succes