Foto pier Blankenberge in High Key

Miops Smart !

 

foto miops smart

Het is niet iets waar ik me al eerder mee heb bezig gehouden, het bespreken of het aanbieden van een bepaald product. Iets wat ik in de toekomst misschien vaker zal doen, vooral als het iets is waar ik achter sta, of gewoon iets is wat ik een leuk gadget vind.

De Miops Smart trigger is een combinatie van beiden. Ten eerste is het voor verschillende doeleinden gewoon een goed apparaat en ten tweede is het een leuk hebbedingetje.

Wat is het ? Wel een trigger. Een trigger uiterst geschikt voor high speed fotografie, dit onder andere doordat de sensoren van de Smart trigger uiterst gevoelig zijn en reageren op een fractie van een milliseconde.
Daarnaast bestaat er voor de trigger een app waardoor die bedienbaar is via de smartphone (zowel android als iOS) en daardoor nog veelzijdiger wordt.

De triggers die de Miops Smart bevat zijn laser, geluid en licht. Maar de Miops Smart kan ook HDR en time lapse foto’s triggeren, terwijl je met de app ook gewoon de camera op afstand kan bedienen met functies als cable release, press and release, press and hold en time release.

In de laser mode ( en je kan om het even welke laser gebruiken, bijv een pointer) is het de bedoeling om de camera af te laten gaan van zodra een voorwerp de laserstraal breekt.
Een vallend voorwerp bijvoorbeeld of een voorbijlopend of rijdend voorwerp. In een fractie van een milliseconde reageert de Miops Smart en legt de val vast.
Verschillende parameters zijn instelbaar, zoals gevoeligheid, delay en framerate.
Zet je de gevoeligheid te hoog, dan kan dat leiden tot valse triggering en te laag tot slechte triggering. Delay regelt de tijd tussen het eigenlijke onderbreken van de laserstraal en het afgaan van de camera en de framerate geeft aan hoeveel beelden je camera moet schieten na het onderbreken van de straal.

foto aardbei

In geluid mode, wordt de camera getriggerd door, jawel, geluid. Het klappen van een ballon, het breken van glas, ………. .
Ook hier zijn weer de gevoeligheid en delay te regelen, maar is er tevens een lock functie om multiple triggering tegen te gaan. Deze laatste wordt dan vooral gebruikt om in plaats van de camera een flash aan te sturen met het apparaat (jawel, dat kan ook nog) terwijl je in een donkere omgeving werkt.

foto klappende ballon

Tenslotte is er de licht functie. Handig bij het nemen van bijvoorbeeld bliksem of vuurwerk foto’s.
Daarbij hoef je slechts 1 parameter in te stellen, namelijk gevoeligheid.
Het stellen van de gevoeligheid geeft je de keuze om enkel de grootste bliksemflitsen vast te leggen of ook te gaan voor de kleintjes.

foto bliksem

De HDR functie is net zo eenvoudig in te stellen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je je toestel op bulb mode zet en na het focussen je je lens op manueel zet. Verder laat je de Miops Smart zijn werk doen.
Ook hier zijn parameters in te stellen, namelijk center, wat de sluitersnelheid zou zijn als je de foto gewoon zou schieten. Dat wordt je basiswaarde. EV +/- regelt het aantal stops tussen je beelden en frame dat het aantal beelden regelt. Uiteraard hebben zowat alle toestellen tegenwoordig zelf een bracketting functie aan boord, dus vind ik persoonlijk deze functie toch wat overbodig.

De timelapse functie daarentegen kan wel handig zijn. Het toestel laat je toe om een serie van foto’s te nemen met een door jou bepaalde tussentijd gedurende een bepaalde tijd.

Ook daar zijn 3 parameters voor instelbaar, namelijk de interval tijd (van 1 sec tot 1 uur) welke de tijd is tussen de beelden. De sluitertijd (als de camera in bulb mode staat) en het aantal beelden dat je wenst te schieten natuurlijk (tussen 1 en 9999).

Deze functies zijn beschikbaar zowel via de app als op het toestelletje zelf.
Enkel via de app beschikbare functies zijn de gewone afstandbediening functies, zoals je die hebt met een cable release. Je kan zo de gekende functies bedienen via je telefoon. Gewoon je toestel laten afgaan door eenmaal te drukken. Drukken om je toestel af te laten gaan en open houden zolang je de knop vasthoudt. Eenmaal drukken om je sluiter te openen en nog maal drukken om deze weer te sluiten en tenslotte je sluiter een vooraf ingestelde tijd open laten.

Al met al een handig apparaatje met veel mogelijkheden. Voor mij zijn vooral de afstandbedieningsfuncties en de 3 trigger functies (laser, licht en geluid) belangrijk. Waar je daar voorheen verschillende toestellen voor nodig had, zit alles nu in 1 robuust apparaatje. De bediening met de app is voor alle functies eenvoudig en overzichtelijk. Het enige waarover je smart phone dient te beschikken is bluetooth 4.0 en iOS 7 of hoger. Voor android dient dat 4.3 of hoger te zijn. De app is gratis te downloadden.

Wat zit er in de doos : Uiteraard de trigger, een oplaadkabel voor de oplaadbare accu(mini USB) en flash trigger kabeltje.
Wat heb je nog extra nodig : Het kabeltje om de Miops Smart aan je camera aan te sluiten. Dat is volgens merk en serie verschillend en wordt niet standaard meegeleverd.

Voor degenen die interesse hebben, kan ik het toestel leveren voor 225 euro incl de gewenste aansluitingskabel, excl eventuele verzending.