foto klein hoefblad

Macro fotografie met een budget !

Macrofotografie is heel erg leuk en heel populair bij fotografen van beginner tot gevorderd. Het is niet echt de makkelijkste tak uit de natuurfotografie en er wordt vaak gedacht dat het nogal een investering vergt. Macrolenzen zijn niet echt goedkoop en vooraleer je echt goed weet of het wel je ding is heb je niet altijd veel zin om die zuurverdiende centen op tafel te leggen.

Maar toch zou je het graag even proberen en gelukkig bestaan er een paar middeltjes waarbij je heel goed met macrofotografie aan de slag kan zonder eerst veel geld uit te geven. Ik zet ze hier even op een rijtje.

1- De meesten zijn in het bezit van een standaard lens, of kitlens die ze bij hun toestel gekocht hebben. Het is nu zo, als je die lens omkeert krijg je een geweldige macrolens. Uiteraard kan je die lens niet zomaar loskoppelen en omgekeerd voor je lensopening van je camera gaan houden. Daarvoor heb je een omkeerring nodig. Het is een ring die je net zoals een filter aan de voorzijde van je lens schroeft en met de andere kant gewoon op je camera klikt. Natuurlijk is je lens dan volledig manueel. Nikon heeft zo'n ring in zijn collectie zitten, maar kost een kleine 50 euro. Er zijn echter een aantal nevenmerken op de markt die precies hetzelfde doen voor een kleine 18 euro. Het enige waar je rekening mee moet houden als je zo'n ring aanschaft, is de juiste lensdiameter.

2- Voorzetlenzen of diopters moet je een beetje zien als een bril. Het is een soort van filtertje dat je voorop je lens schroeft met een zekere vergrotings factor. Je kan ze vaak in sets kopen met een verschillende dioptrie. Hoe groter het diopter getal hoe dichter je bij je onderwerp kan komen. Ook hier dien je weer rekening te houden met de filtermaat van je lens. Echter optisch zijn diopters niet altijd van de beste kwaliteit. De kwaliteit van je foto gaat er wel op achteruit. Je kan al diopter sets verkrijgen vanaf een 25 euro.

foto rolklaver

3- Volgens mij de beste methode om van een gewone lens een macro lens te maken is het gebruiken van macro extensie ringen. Het is niks meer dan een setje tussenringen, waar geen glas in zit, welke je tussen je lens en je camerabody bevestigt. Tussenringen bevatten geen glas, er is dus ook geen kwaliteitsverlies, terwijl alle functies van de camera gewoon blijven werken.
Hoewel een setje tussenringen een stuk duurder is dan diopters is het wel de beste keuze die je kan maken. Naargelang de verschillende websites koop je een setje tussenringen ergens tussen de 70 en 100 euro. Nog steeds een stuk goedkoper dan een macrolens.

foto extension tubes

 

Succes !