Foto haven De Cocksdorp

High key !

High-key is een fancy naam voor niks meer of minder dan een overbelichte foto.

Er is ten eerste de traditionele high-key, waarbij het beeld op de foto lichter uitpakt dan de werkelijkheid maar waarbij alle grijswaarden nog binnen het dynamisch bereik van de camera blijven.
Dit in tegenstelling tot de iets meer extreme high-key-variant, waarbij dat wel het geval is. De lichtste partijen zijn dan uitgebeten en achteraf ook niet meer te herstellen. Voorheen kon je met zoiets niet afkomen, maar de laatste jaren wordt dit effect steeds vaker beschouwd als fashionable en zelfs art.

Persoonlijk pas ik het niet zo heel vaak toe, maar als het onderwerp er zich toe leent vind ik het soms wel wat hebben. Ik ben pas echt tevreden als het high-key effect ook nog functioneel bijdraagt tot het verhaal dat ik met een foto wil vertellen. En dan is het aan jezelf of je het effect subtiel gaat toepassen of er flink in doordrijft.

High key foto haven De Cocksdorp

In de situatie van bovenstaande plaat vond ik het geheel er zich wel voor kunnen lenen. Het was grijs weer met grijs water, met andere woorden, er was compleet geen contrast.

Ik heb in dit geval mijn toestel op puntmeting gezet heb het licht bepaald op de donkerste plek die ik in het beeld zag, zijnde de onderkant van de palen, heb daarbij mijn belichtingschcompensatie 1 volle stop opengedraaid, waarna ik bovenstaand resultaat kreeg. Een minieme bijwerking in Lightroom zorgde er voor dat ik helemaal tevreden was over de plaat.

Uiteraard is ook hier weer experimenteren en spelen belangrijk. Hoe meer je oefent, hoe meer je de feel te pakken krijgt.

Tot slot nog enkele praktijk tips :

- Wees niet bang om te gaan overbelichten. Probeer, speel en ontdek het effect door dezelfde foto te maken met meerdere stops overbelichting. Zo ontwikkel je enig gevoel voor hoe je camera reageert in verschillende situaties, waardoor je er meer vaardigheid in krijgt.

- Er zijn eigenlijk 3 andere manieren om een high-key-effect te bereiken. De eerste is door puntmeting toe te passen, waarbij je je meetpunt richt op iets donkers en daarbij ook nog gaat overbelichten. De tweede is door te flitsen (maar dat is niet echt mijn ding) en de derde is achteraf in nabewerking (photoshop of Lightroom).

- Zet de instelling waarbij overbelichte en onderbelichte partijen automatisch gaan knipperen in je display uit,zodat je rustig je beelden kan bekijken en beoordelen.

- Verwijder een foto die er mislukt uitziet op je display niet meteen, maar kijk thuis in Lightroom of er nog iets van te maken valt. Bijvoorbeeld door de belichting weer iets terug te draaien. Vaak kan je er nog iets heel leuks mee en kom je tot verrassende resultaten.

Veel succes !