Foto de blikken bij zonsopgang

Instellen WB met een grijskaart

Foto grijskaart

Een juiste witbalans instelling heeft een heel groot effect op je foto's. Ondanks het feit dat hedendaagse moderne camera's heel goede witbalans instellingen hebben kunnen ze er helaas ook wel eens naast zitten.
Gelukkig bestaan er goedkope middeltjes die heel eenvoudig te gebruiken zijn om die (kleine) fouten te compenseren.

Een van die goedkope middeltjes is een grijskaart. Voor nog geen 10 euro kan je reeds een grijskaart aanschaffen om je te helpen je witbalans juist in te stellen en zo je kleur op je foto juist weer te geven.

Een grijskaart is precies wat het zegt. Een kaart die grijs is ! Meer precies midden grijs of 18% grijs. Die 18% is nu juist belangrijk, omdat dat nu precies hetgeen is je camera probeert te berekenen bij het meteren van je object.
Dit betekent dus, dat wanneer je een grijskaart voor je camera zet, je er op scherpte en licht meet dat je dan een veel betere weergave krijgt van je beeld, bij om het even welk contrast in je scene.

Je kan daarbij met je camera custom WB functie een perfecte witbalans creëren voor zowat alles wat je wil fotograferen.

Er zijn 2 verschillende manieren om een grijskaart te gebruiken om een juiste witbalans te krijgen.
De eerste is met je toestel en de custom witbalans instelling voor je de foto neemt en de andere is in lightroom (of in camera raw in photoshop) na dat je foto's zijn genomen.

Het werkt vrij eenvoudig, maar kan iets afwijken volgens camera merk. Je kan daarvoor best even je manual raadplegen.

Het begint met, in de licht omstandigheden waarin je je bevindt, een foto te maken van de grijskaart en er voor te zorgen dat ze je hele beeld vult. Dit mooi recht en waarbij het licht zo gelijk mogelijk verdeeld is over de kaart in dezelfde manier als je onderwerp.

Ga daarna naar je witbalans menu naar custom WB, selecteer dat en kies de foto die je genomen hebt van je grijskaart. Selecteer deze en je eigen witbalans is reeds klaar voor gebruik.
Wat je nu nog moet doen is deze eigen gecreëerde witbalans selecteren en beginnen met fotograferen.
Als nu het licht gaat veranderen neem je best weer een nieuwe meting uiteraard. Als je het een paar keer geoefend hebt, wordt je er best handig in.

Je kan je grijskaart foto dus ook nog gebruiken eens je je plaatjes geschoten hebt. Uiteraard moet je ook hier weer bij veranderende lichtomstandigheden een foto nemen van de kaart, zodat alle foto's die je gedurende de dag schiet de juiste kleur en weergave hebben.

Dit geeft even weer hoe het werkt in Lightroom.

Je begint met de foto van de kaart te selecteren die je wil gebruiken voor je meting. Je neemt de pipet naast de witbalans sliders en klikt om het even waar in de foto van de grijskaart. Je hebt nu een correcte witbalans gecreërd !
Het enige wat je nu nog moet doen is deze instelling kopiëren naar de foto's waarbij je deze wenst te gebruiken. Om in dat menu te geraken druk je Cmd+C ( ctrl+shift+c op pc) en je vinkt het vakje witbalans aan, de rest vink je uit.
Selecteer nu alle foto's in je filmstrip waarop je deze instelling wenst te gebruiken en druk cmd+V (ctrl+shift+v op pc) en alle foto's krijgen nu de juiste WB.

Schermafbeelding Lightroom Schermafbeelding Lightroom

 

Deze techniek is eenvoudig en kost bijna niets, maar geven je extra controle over hoe je toestel de lichtomstandigheden meet en zorgen voor meer balans in de kleuren in je foto.