foto sophiapolder

De regel van derden !

Net als bij zowat alles kent fotografie ook een paar regeltjes die je kunnen helpen om je foto beter te maken.

Wat houdt die regel van derden nu in :

Ik vind het een vrij eenvoudige regel, hij is makkelijk te begrijpen en het is een van de basis compositieregeltjes. De derdenregel wordt veel gebruikt door fotografen om net hun compositie en onderwerp er wat beter te doen uitspringen in het totaalplaatje.
Hij creëert wat meer balans en maakt het degene die je foto bekijkt wat makkelijker.

Uit wetenschappelijk onderzoek (sommige mensen worden dik betaald om dat soort onderzoeken te doen) is nu eenmaal gebleken dat onze hersenen ons oog in een fractie van een seconde nu precies eerst naar die derde delen van een foto trekt. Daarom is het nu juist belangrijk om daar toch wat rekening mee te houden bij het bepalen van je compositie.

De derden regel breekt je foto op in 9 gelijke vierkanten of rechthoeken, te zien op je raster in de zoeker (bij de meeste toestellen kan je deze optie aan of uitzetten). Waar die lijnen elkaar raken vormt je beeld nu net die plaats waar ons oog naartoe geleidt wordt.

Schermafbeelding

Laten we eenvoudig beginnen met je horizon in een landschap. Plaats die niet in het midden, maar laat die langs het onderste of bovenste derde van je foto lopen. Probeer daarbij nog een landschapselement aan je voor of achtergrond toe te voegen om daarmee diepte te creëeren.


foto strandhoofd Cadzand

Maar het kan ook anders. Ook de verticale lijnen lenen zich uitstekend om je onderwerp mooi te positioneren. Het spreekt daarbij vanzelf dat, wanneer je bijvoorbeeld vogeltjes schiet, je de langste kant van je foto laat aan de zijde waarheen het onderwerp heen kijkt. Het is echt geen mooie plaat wanneer je je, met veel geduld, geknipte gele kwikstaart met zijn bekje tegen je fotorand aan staat te prikken.
Verplaats gewoon je scherpstelpunt naar links of rechts, plaats het dan mooi op je vogeltje en je hoofdonderwerp staat automatisch op je derdenlijn.

foto gele kwikstaart

Juist

foto gele kwikstaart

Fout

Bij architectuur en stads fotografie wordt op deze manier ook vaak gewoon gebruik gemaakt van symmetrische patronen in een onderwerp om hierbij de juiste feeling te creëeren. Zoals patronen in metselwerk of raamreflecties.

schermafbeelding radio kootwijk

Uiteraard kan je je compositie aanpassen door in nabewerking te gaan croppen, zodat je die derdenregel zelf kan creëeren, maar probeer eens om vanaf het begin je compositie zo te bepalen zodat je hoofdonderwerp mooi op zo'n kruising van derdenlijnen staat. Je zal merken dat je meer aandacht aan je compositie gaat besteden en het uiteindelijk een automatisme wordt.

Ik weet het, regeltjes ! We worden er dagelijks mee geconfronteerd en soms is het leuk om ze eens te breken. Dat geldt ook voor de fotoregels. Het is een leidraad en soms is het ook leuker om ze gewoon te negeren, maar soms (heel erg vaak) zorgt dit eenvoudige regeltje voor een betere foto.

Oh ja, een bijkomend voordeel van het aan zetten van je raster in je zoeker is dat je ook een mooie lijn hebt waarmee je kan bepalen of je horizon mooi recht staat !

Succes !