Het belang van back-up !

foto externe hd

 

Het belang van back-uppen van je foto's wordt vaak onderschat, doch is heel erg belangrijk.
Je wil je mooie plaatjes van al die jaren toch niet zomaar kwijtspelen door een eventuele crash van je harde schijf.

Veel mensen nemen dan ook amper of geen back-up, of iets wat net zo erg is, ze nemen de back-up op de zelfde schijf als hun originele foto's.

Als je nu werkt met Lightroom, net als ik, dan kan je het hele gebeuren gewoon laten regelen door Lightroom, als je het maar juist instelt. 
Bij het importeren van je foto's in Lightroom, kan je namelijk zelf kiezen waar je je originele foto's wenst te plaatsen, maar ook waar je een kopie (back-up) van je plaatjes wil opslaan.

schermafbeelding lightroom

Zelf gebruik ik 2 externe harde schijven van 2 Tb ! Eentje heb ik originelen genoemd en de andere heet backup. Op de originelen schijf heb ik een mapje aangemaakt " Lightroom" waarin ik mijn originele foto's wegschrijf op jaartal en datum.
Op de backup schijf heb ik 2 mapjes aangemaakt. Eentje heet "BackupLightroom" en de andere heet "BackupCataloog".
Uiteraard worden daarin respectievelijk de fotoÕs en de cataloog in geback-upped.

Mijn originele Lightroom catalogus staat op een extern schijfje van 500Gb. Dat is meer dan genoeg, aangezien de catalogus geen foto's bevat maar enkel de informatie van de bewerkingen die je aan een bepaalde foto gedaan hebt, koppelt aan de geïmporteerde foto. Met andere woorden, wat bits en bytes ! 
Bij afsluiten van Lightroom laat ik de originele catalogus back-up nemen naar mijn back-up schijf en 1 keer in de maand wis ik de back-ups van de maand er voor, het is in principe enkel de laatste back-up die de meest recente info bevat.

Van de originelen neem ik 1 keer in de maand nog een extra back-up die ik op een andere plaats bewaar, buitenshuis zullen we maar zeggen.

Ik weet het, het zijn wel veel harde schijven en het is misschien ingewikkeld, maar eens je Lightroom van bij het begin juist ingesteld hebt en je labelt je externe schijven correct, is het gevaar dat je je foto's door een crash van je interne harde schijf zomaar kwijt bent, een stuk kleiner.

Een bijkomend voordeel is ook, wanneer ik een aantal dagen op stap ben, ik makkelijk mijn externe drives en catalogus kan meenemen om op mijn macbook mijn foto's te importeren, te bekijken en waar nodig te bewerken.
Een ander voordeel is ook dat je je interne harde schijf van je pc of mac niet laat vol lopen.
Je interne harde schijf mag nog zo groot zijn, eens geraakt ze vol en vaak is het ook zo, hoe voller ze wordt, hoe langzamer ze wordt.

Uiteraard bestaan er nog meer oplossingen, zoals NAS systemen en dergelijke, die net zo goed en makkelijk werken, maar de opzet die ik gebruik is voor mij nu eenmaal de makkelijkste oplossing.

Regelmatig een back-up nemen van je foto,s is heel erg belangrijk !

Succes